Orgoliu = Prostie

Dex-ul spune despre orgoliu asa: 
„Orgoliu = Parere foarte buna, adesea exagerata si nejustificata, despre sine insusi, despre valoarea si importanta sa sociala; ingamfare, vanitate, suficienta, trufie.”

Sunt momente in viata noastra cand inevitabil ne lovim de orgoliu, de obicei de orgoliul altora, pentru ca acela il vedem mai bine, acela ne deranjeaza sau ne raneste. Mai putin insa realizam ca in fiecare din noi exista o doza destul de mare care ne poate schimba radical viata.
La definitia Dex-ului eu as mai adauga si prostia.Intotdeauna am asemanat orgoliul cu prostia, pe masura ce influenta acestuia asupra noastra creste, inevitabil facem rau altora si terminam prin a ne ranii pe noi insine.
Am observat ca foarte multa lume aseamana orgoliul cu mandria.Gresit.Orgoliul si mandria sunt lucruri diferite, desi de cele mai multe ori aceste cuvinte sunt tratate drept sinonime. O persoana poate fi mandra, fara sa aiba pic de orgoliu. Mandria se refera mai degrabă la propria parere de sine, pe cand ce orgoliul este legat de modul in care am vrea sa fim vazuti de ceilalti.
Oamenii orgoliosi, cu o foarte buna parere despre ei par a avea foarte multa incredere in sine, insa aceasta incredere e de multe ori artificiala, nu vine din interior si ca fapt ascunde neincrederea, frica. Un om impacat cu el insusi, care-si constientizeaza caltatile si defectele, isi asuma sentimentele pozitive si negative, nu mai are nevoie de aceasta lupta, de aceasta dorinta de a domina, de a fi perceput ca un om puternic, de a dovedi altora ca este mai bun, ca are dreptate, ca rationeaza corect.

Niciun comentariu: